Blog

Regulamin konkursu „Jesień”

ZASADY KONKURSU: Organizatorem konkursu „Jesień”, zwanego dalej „Konkursem” jest MAIKOSUSHI PL Sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu przy ul. Bolesława Krzywoustego 318, zarejestrowana w Sądzie Rejonowym Wrocław-Fabryczna, VI Wydział Gospodarczy, pod numerem KRS 0000629151; NIP 8952087981; REGON 365006422, zwana dalej „Organizatorem” Fundatorem nagród w Konkursie jest MAIKOSUSHI PL Sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu… Czytaj dalej

Regulamin konkursu „Ulubiona azjatycka zupa”

ZASADY KONKURSU: Organizatorem konkursu „Ulubiona azjatycka zupa”, zwanego dalej „Konkursem” jest MAIKOSUSHI PL Sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu przy ul. Bolesława Krzywoustego 318, zarejestrowana w Sądzie Rejonowym Wrocław-Fabryczna, VI Wydział Gospodarczy, pod numerem KRS 0000629151; NIP 8952087981; REGON 365006422, zwana dalej „Organizatorem” Fundatorem nagród w Konkursie jest MAIKOSUSHI PL Sp. z o.o. z siedzibą… Czytaj dalej

Regulamin konkursu „Polskie sushi”

ZASADY KONKURSU: Organizatorem konkursu „Polskie sushi”, zwanego dalej „Konkursem” jest MAIKOSUSHI PL Sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu przy ul. Bolesława Krzywoustego 318, zarejestrowana w Sądzie Rejonowym Wrocław-Fabryczna, VI Wydział Gospodarczy, pod numerem KRS 0000629151; NIP 8952087981; REGON 365006422, zwana dalej „Organizatorem” Fundatorem nagród w Konkursie jest MAIKOSUSHI PL Sp. z o.o. z siedzibą we… Czytaj dalej

Nigiri-zushi

Nigiri-zushi Nigiri-zushi (握り寿司) – formowane w dłoni, najpopularniejsza obok maki-zushi postać tej potrawy. Ryż, zwilżony octem, formuje się w owalne paluszki o wielkości łatwej do zjedzenia jednym kęsem, a następnie kładzie się na nie tej samej wielkości kawałek ryby, owoców morza, czy japońskiego omletu. Pomiędzy ryż i rybę dodaje się odrobinę zielonego chrzanu wasabi. Sushi bez wasabi jest nazywane sabinuki (bez wasabi). źródło: wikipedia.org

ZIELONA HERBATA

Zielona herbata Jest to napój przyrządzany wyłącznie z liści herbaty chińskiej (Camellia sinensis), które poddane zostały w czasie przetwarzania jedynie minimalnej oksydacji. Zielona herbata pochodzi z Chin, skąd rozpowszechniła się na inne kraje Azji, od Japonii po Środkowy Wschód. Współcześnie zielona herbata rozprzestrzenia się na Zachodzie, gdzie wciąż najpopularniejszym rodzajem tego napoju jest herbata czarna. W krajach, gdzie uprawia się herbatę,... Czytaj dalej

Kuchnia japońska

KUCHNIA JAPOŃSKA Dla kuchni japońskiej charakterystyczne jest użycie ryb (jedzonych także na surowo), rozmaitych owoców morza, w tym wodorostóworaz warzyw. Popularne są zupy gotowane bezpośrednio na stole, w specjalnym garnku podgrzewanym dawniej węglem drzewnym, a obecnie gazem, a także jedzenie zanurzanych we wrzątku mięs, ryb i warzyw. Japończycy jedzą pałeczkami. Nakrywając do stołu, po lewej stronie stawiają miseczkę z ryżem, po prawej - z zupą. Pałeczki leżą... Czytaj dalej

Sushi

Sushi To potrawa japońska złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz najróżniejszych dodatków w postaci, przeważnie surowych: owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, warzyw, grzybów, jajek. Jest jedną z odmian sashimi. Ze względu na bardzo krótki termin przydatności do spożycia, w restauracjach japońskich jest przygotowywana po dokonaniu zamówienia. Spożywanie Tradycyjnie sushi spożywa się palcami lub pałeczkami. Do sushi podaje się sos sojowy do maczania, zielony japoński chrzan... Czytaj dalej