MENU 

Podkategorie

  • Zestawy sushi
  • Zestawy sushi w promocji
  • Lunch

    OD PONIEDZIAŁKU DO PIĄTKU 12:00 - 16:00

  • Zupy

    Zupy 350ml

  • Sałatki
  • Pierożki

    pierożki 5 sztuk

  • Nigiri

    Nigiri x2 szt

    Nigiri sushi

    Nigiri zachwyca swoją prostotą. To rodzaj sushi składający się z ryżu i morskich dodatków. Może być podawane z surową rybą (często jest to aromatyczny plaster łososia, lecz nie tylko), krewetkami bądź innymi owocami morza. Gdy szef kuchni chce nieco urozmaicić tę wersję, przewiązuje nigiri wstążką sporządzona z nori, czyli suszonych alg.

     

    Kilka słów o nigiri sushi

     

    Warto wiedzieć, że nigiri jest najstarszym wariantem sushi. Z tego względu, pomimo swej prostoty - a może właśnie ze względu na nią - nigiri jest uwielbiane przez koneserów japońskiej kuchni. Sama nazwa jest równie prosta jak potrawa. Nigiri oznacza bowiem „ugniatać”. Ryż potrzebny do wykonania nigiri sushi jest odpowiednio ugniatany, celem stworzenia unikalnego, owalnego kształtu. Na jego wierzchu stosuje się krem wasabi, a ukoronowaniem są morskie delikatesy. Jako dodatek zastosowanie znajdują także inne, tradycyjne japońskie przysmaki. To na przykład marynowany imbir, japońska rzodkiew czy omlet. Z biegiem czasu pojawiły się odmienne potrzeby, dlatego obecnie nigiri jest podawane również z owocami morza w tempurze oraz opiekanymi rybami.

     

    W kuchni japońskiej niezwykle istotna jest równowaga smaków, a jednocześnie ich bogactwo. Nigiri powinno się spożywać, maczając je uprzednio w sosie sojowym - zawsze od strony ryby czy owoców morza. Ryż nadmiernie nasączony sosem traci swój unikatowy smak. Warto się delektować. A Ty, po jakie nigiri sushi sięgniesz tym razem? Korzystając z oferty Maiko Sushi można liczyć na duży wybór!

     

    Nigiri w ofercie Maiko Sushi

     

    W Maiko Sushi nigiri podawane jest z całą przysmaków. Dbamy o jakość komponentów, dlatego wybierają nasze nigiri możesz zasmakować prawdziwych rarytasów i świeżych ryb. Oprócz tradycyjnego łososia, znajdziesz tu wiele innych opcji.

     

    Proponujemy na przykład nigiri z kalmarem w tempurze, przewiązane algami. Hitem jest również nigiri z plastrem surowego okonia morskiego, tuńczyka, węgorza czy makreli. Smakosze chętnie sięgną po nigiri z surowym kalmarem, ośmiornicą bądź węgorzem. Surowa ryba i owoce morza to komponenty bogate w odżywcze tłuszcze, białko i witaminy. Nie mówiąc już o smaku, którego nie można przyrównać do smaku klasycznych potraw smażonych, pieczonych czy gotowanych. Szef kuchni doskonale wie, jak przygotować surowe przysmaki, by ich spożycie było bezpieczne dla konsumentów. Oferujemy także nigiri z japońskim omletem bądź omletem i avokado. Trudno przejść obojętnie obok naszych smażonych sakiewek z tofu. Miłośnicy opiekanych ryb również się nie zawiodą.

     

    Dlaczego warto wybrać właśnie Maiko Sushi? Ponieważ jesteśmy numerem 1. we Wrocławiu. Nie bez powodu! Przywiązujemy wagę do japońskich tradycji, uwzględniając przy tym nowoczesne formy i różnorodne potrzeby. Klienci cenią naszą kuchnię za jakość składników, ale również za sposób podania oryginalne nazwy i zabawę smakami. Oprócz nigiri proponujemy także pozostałe warianty sushi oraz inne tradycyjne potrawy japońskie. Warto zatem zapoznać się z całością naszego menu i wybrać zestaw japońskich potraw, który zachwyci nawet najbardziej wybrednych.

  • Hosomaki

    Hosomaki x6 szt

  • Futomaki

    Futomaki

    Futomaki to wybór odpowiedni dla tych, którzy chcą naprawdę nasycić się smakiem sushi. Jest to bowiem sushi z co najmniej czterema składnikami, bogate w dodatki. Sama nazwa futomaki pochodzi od słowa futoi, znaczącego „gruby” lub „tłusty”. Nie oznacza to jednak, że do jego sporządzenia stosuje się dużą ilość ryżu. Jego bogactwo stanowią surowe ryby, owoce morza i dodatki.



    Dlaczego warto zamówić futomaki?

    Futomaki należy do grupy zwanej maki-sushi, jest to więc sushi zawijane w papier z morskich alg. To największe z maki-sushi, ponieważ futomaki osiąga rozmiary nawet 4-6 cm. Nic więc dziwnego, że jest to jeden z najczęściej wybieranych rodzajów sushi. Aby sprostać wymaganiom smakoszy, szefowie japońskiej kuchni często podają tego typu potrawy w sposób dekoracyjny. Coraz częściej pojawiają się również nowe, urozmaicone wariacje. W Maiko Sushi podajemy na przykład futomaki zawinięte w japoński omlet zamiast alg. Co więcej, do przygotowania sushi stosujemy zarówno dodatki surowe, jak i opiekane lub owoce morze w tempurze. 



    Ze względu na popularność tego rodzaju sushi, menu jest bardzo zróżnicowane. Niektóre warianty są podawane z serkiem, avokado, tatarem i warzywami. Z tego względu futomaki jest bardzo sycącą opcją. Tego typu sushi może być podawane samodzielnie lub w zestawie z innymi wariantami. Aby dodatkowo zadbać o aromat, sushi warto zestawić z sosem sojowym, sosem wasabi czy też marynowanym imbirem. Tworzymy wyrafinowane kompozycje, takie jak Ebi Tiger Roll, czyli futomaki z krewetką tygrysią smażoną w tempurze, japońską rzodkwią, ogórkiem i pikantnym majonezem.



    Najlepsze futomaki - w ofercie Maiko Sushi

    W Maiko Sushi można liczyć na pełną feerię smaków. Przykładem jest Vege Futo Ten, a więc futomaki z z avocado, shitake, marynowaną tykwą, japońską rzodkwią, sałatą, ogórkiem i pikantnym majonezem. Na dodatek, otoczka utworzona z nori jest smażona w tempurze. Całość jest więc niezwykle aromatyczna i sycąca. Świetnym wyborem jest także Ebi Futo z krewetką, avocado, sałatą i sosem. To klasyczne futomaki otoczone nori, urzekające prostotą. Warto zwrócić uwagę także na Tuna Futo Ten z surowym tuńczkiem i avokado, podane po podsmażeniu w tempurze.



    W naszym sushi stosujemy nie tylko łososia czy krewetki. Znajdziesz tu także sushi z okoniem, rybą maślaną, kalmarem, tilapią, węgorzem czy seriolą. Wiemy, jak przyrządzić surową rybę, aby wydobyć cały jej smak z zastosowaniem pełni bezpieczeństwa. Prawdziwi smakosze sushi sięgną również po sushi z tatarem - i to nie byle jakim. Proponujemy futomaki z tatarem z łososia czy tuńczyka. Zwróć uwagę także na futomaki z kalmarem!



    To jednak zaledwie ułamek naszej oferty, dlatego koniecznie sprawdź nasze menu. Proponujemy całe zestawy sushi, jak i potrawy dobierane oddzielnie. W naszej ofercie znajdziesz także pyszne japońskie zupy, pierożki, desery, gunkany, tatary, zdrowe sałatki. A może skusisz się, by spróbować przysmaków szefa kuchni? Możliwości jest wiele, a my stajemy na wysokości zadania niezależnie od tego, czego potrzebuje Twoje podniebienie.

  • Uramaki

    Uramaki x6 szt

  • California

    California x4 szt

  • Gunkany

    Gunkany x2 szt

  • Oyakomaki

    Oyakomaki x2 szt

  • Tatary

    Tatary 120g

  • Sashimi

    Sashimi x3 szt

  • Sashimi roll

    6x sashimi roll

  • Maki na ciepło

    4x grailowane Maki

  • Desery
  • Napoje
  • Dodatki
  • Maki specjał szefa kuchni

    Maki specjał szefa kuchni x4 / x6 / x8 szt

  • Krewetki